Pozitivní halucinace

Stává se Vám, že někdy přijdete pozdě? Jak zareagujete a jaké to ve Vás vyvolá emoce?

Včera jsem se inspiroval na jednom firemním workshopu v malé skupince, kam přišel jediný člověk včas a všichni ostatní pozdě. Takové situace ve svých kurzech využívám k demonstraci toho, jakým způsobem se opozdilci se svým pozdním příchodem vypořádávají. Sleduji, jestli tam budou nějaké náznaky prožívání viny nebo nebudou a jak na to zareagují. Toto téma v případě zájmu rozebírám i na seminářích a kurzech, kde se dozvíte správné reakce.

Žertovně manipulativní okénko🤪

Bába: Máte další článek?
Josef: Jistě!
Bába: A mohla bych ho vidět?

Jak vysvětlit manipulátorovi, že je manipulátor?

Na zmíněném workshopu mě zaujala reakce jedné z klientek, která říkala, že dnes je moderní se za pozdní příchod neomlouvat a místo toho raději „pozitivně afirmovat“. Už jen slovo „pozitivně“ mi zní hodně podezřele. Nechal jsem si tedy vysvětlit, jak taková pozitivní afirmace vypadá. Prý místo omluvy máte říci „To jsem ráda, že jste na mě tak dlouho čekali“. Údajně tak navozujete jakousi pozitivní atmosféru.

Když někdo řekne „pozitivní afirmace“, napadá mě k tomu hned spojení „pozitivní halucinace“ a je to něco na úrovni modlitby, ten efekt bude asi stejný.  K pozitivní afirmaci, která měla být náhradou omluvy, mě napadlo, že je to také jasná agrese. Musel jsem ale nejdříve vybudovat nějaký aparát, abych účastníkům přinesl exaktní a logický důkaz toho, že to splňuje podmínky zobecněné agresivity, s jejíž definicí na seminářích a workshopech pracuji.

Skvostně manipulativní okénko💎

To jako vážně už nebudete číst dál?

Hodné zmrzačení

Pokud Vás téma, jak se dá do něčeho pozitivního zabalovat celkem brutální a masivní agresivita, zaujalo, tak přijďte na seminář a tam se dozvíte více. Je to jedno z témat, které mě nejvíce baví – odhalovat to, co se tváří jako něco krásného a dokazovat, že je to agrese jako vyšitá a že to není nic jiného než naleštěné prdy.

Pod článkem najdete ještě jednu srnku, („nevinné srnky“ jsou stripy, které jsem vymýšlel a psal, když jsem na to měl ještě dost času) na které takovou afirmaci ukazuji. Můžete se tedy podívat, k jakým absurditám afirmace mohou vést.

Staromódně manipulativní okénko👒

S naším kurzem už vás ani maminka nepřesvědčí, že na tenhle odkaz kliknout nechcete

Jak se ubránit manipulátorům a neuvysvětlovat se k zoufalství

 
Tento příspěvek byl přidán do Video. Přidat do záložky permalink.

Jeden názor na “Pozitivní halucinace

  1. Katka Pavlíková napsal/a:

    Pojem “pozitivní halucinace” mě neskutečně pobavil. Ale ve svém důsledku je to spíše děsivé… Zajímavé je, že kolem sebe rozpoznávám hromadu lidí, kteří jí podléhají. A taky hromadu manipulátorů – od těch celkem neškodných po téměř psychopaty. Je to asi tím, že se touto oblastí zabývám – na “manipulativní” výroky mám čím dál jemnější “čich”. A dalším levelem je “zdůvodňování” funkce pozitivních afirmací fyzikou – odvolávání se na principy kvantové fyziky apod. Nevěřila jsem svým očím, když jsem na takový kurs “seberozvoje” narazila…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.