Jsem podvodník, ale je to vlastně paradox

Pod příspěvkem Jak mu to mám vysvětlit, aby to konečně pochopil se objevil komentář, který mne zaujal a říkal jsem si, že je potřeba znova a znova opakovat jednu a tu samou věc pořád dokola. Na blogu už o tom mám 2 příspěvky:

Jak mu to mám vysvětlit, aby to konečně pochopil

Překvapivě manipulativní okénko😮

Další příspěvek vás určitě zaskočí a když ne, budete zaskočeni z toho, že vás nezaskočil

Domácí úkol: Jak poznáte patologickou osobnost?

Jak vysvětlit manipulátorovi, že je manipulátor

Tohle téma se opakuje do nekonečna pořád dokola. I absolventi mých kurzů na to často zapomínají. Než si správné reakce zažijete a než je začnete dělat rutinně, tak to chvilku trvá a ty samé chyby nějakou dobu opakujete.

Tento komentář je dobrý i v tom, že obsahuje obvinění mne, že jsem vlastně podvodník. Komentář zní:

Nakonec manipulátor odzbrojí druhého, ale jak mu vtisknout myšlenku, že on pochybil, tak to nebylo vysvětleno!

Byl jsem načapán na švestkách. Pochybil jsem. V názvu příspěvku jsem vám slíbil, že dostanete návod, jak mu to máte vysvětlit, ale ve skutěčnosti pointa příspěvku je úplně jiná.

Pointa všech mých příspěvků je, že to nejde. Už to, že si dáváte takovéhle zadání, tak si generujete dokonalý, nevyčerpatelný zdroj viny za to, že vy nejste schopni “to” vysvětlit.

Rozkošně manipulativní okénko👶

Manipulátoři vás už nikdy nezaskočí. Anebo možná ano, ale budete vědět, že to bude tím, že jste tady neklikli.

Zakázková kompenzace 10 slovních útoků

U online kurzu Jak se ubránit manipulátorům a neuvysvětlovat se k zoufalství je pointa už v názvu. Už nevím, jak mám lidem přiblížit a naznačit – tedy jim vysvětlit (asi bych si měl pustit svůj kurz :)) – že aplikace stále stejného postupu dokola, tedy někomu něco vysvětlovat a snažit se “vtiskávat myšlenky”, nevede k cíli.

Problémy manipulace a nefyzické agresivity nemají totiž kořeny v myšlení, kognitivní složce nebo v intelektu. Jsou to mechanismy pramenící z emocí, struktury osobnosti nebo, chcete-li, nevědomí. Skrz myšlení do těchto mechanismů nevtisknete vůbec nic.

Já se omlouvám, mrzí mne, že zneužívám vašeho konceptu, který všichni máte zarytý v hlavě a jedete jej pořád dokola. Zneužívám tento koncept jako marketingový nástroj. Že dám do názvu příspěvku “Jak mu to mám vysvětlit …” , protože vím, že tuhle otázku si kladou lidi furt dokola.

Zajímavé je, kde se tendence, pořád někomu něco vysvětlovat, bere. To je téma, které také rozebírám v online kurzu. Tam se dozvíte, kde se tahle potřeba bere. Tam tuto myšleku rozvíjíme. Vysvětlovací tendence je tak zažitá, že lidé nemají v podstatě k dispozici jiné reakce na manipulativní jednání.

S tendencí pořád někomu něco vysvětlovat to pak končí tak, že pořád někde chodíte a někomu něco vysětlujete. A nikdo vám to nevěří. Myslíte si, že pak půjdete při rozvodu s agresivním partnerem k soudu, a že vám to někdo uvěří atd. No a ono to nefunguje! Zjevně to nefunguje, ale lidé to pořád dokola dělají.

Pokud chcete alternativy k tomu, jak s lidmi komunikovat jinak, tak je najdete v mých kurzech. A není to vysvětlování!

Jestli vás mate to, že si z tendence vysvětlovat dělám v názvech příspěvků legraci, tak vězte, že to je ironie. Vysvětlováním si budete pořád nabíhat. Dáváte si blbý zadání. Snažíte se o něco, co neexistuje. Mámíte z jalovice tele.

Nemá největší hodnotu přestat dělat pořád dokola něco, co nevede k výsledku? Přestat být přesvědčený o něčem, co neexistuje, co neplatí? To je pointa mých příspěvků. Pointa, která je vyjádřená paradoxem.

A pávě práce s paradoxy je klíčovou součástí toho, co dělám. Manipulátoři a jinak nefyzicky agresivní jedinci, jsou vždy logicky nekonzistentní. To znamená, že se dají právě prostřednictím paradoxů, které neustále generují, odhalit.

Dychtivě manipulativní okénko🤤

Pokud nekliknete, tak se vám možná nic nestane

Sváteční konzultace

 

12 názorů na “Jsem podvodník, ale je to vlastně paradox

  1. Ne opravdu to nejde vysvětlit napsal/a:

    Ne nejde to vysvětlit, manipulátor vždy vše otočí proti manipulovaným. Umí to, je to jejich životní energie, ze které fungují. Často pod rouškou pomoci a díky tomu na sobě vytváří závislost. Nejde to v danou chvíli vysvětlit bohužel ani oběti.

    • Rada napsal/a:

      Ja.si myslím,že vaše rady sú všeoecné,mali by ste ukázat ako riešiť konkrétne situácie….

  2. Lucy napsal/a:

    Dakujem za tento članok. Potvrdil mi, ze manipulativne techniky su podvedome reakcie. A ze nema zmysel vysvetlovat, lebo to do podvedomia neprenikne. Ako dieta manipul.otca mam k manipulacii sklony, nie dedicne, skor naucene. Pristihujem sa pri tom, ako sa mi hlavou prehanaju strategie, ktore by “supera” zmiatli, vyvolali pocit viny, strachu, posilnili moju poziciu (silu). A v tom momente to odmietnem. Uz isty cas sa ucim prezivat bezpecnu vinu, milovat sa taku aka som bezpodmienecne, odstrihla som otcov vplyv a moje srdce sa premiena na cloveka, ktory nemusi manipulovat. Ze som vobec zbadala, ze som manipulator, je Bozi zazrak. Zivot sa mi zlepsil, aj ked je to riadny krst ohnom na vsetkych frontoch. Dokazem chapat manipulatorov, viem ich vycitit na dialku, na jednej strane mi je ich luto, ale na druhej strane sa ucim si nastavovat hranice, ktore musia zlo odrazat a dobro vpustat.

    • J napsal/a:

      Krásné sebeuvědomění. Super. Matka jede manipulaci celý život a je tak sebestředná, že nevidí, jak ji manipuluje otec. Je to zrůdné. Ubohé, podlé. Hrozný život

  3. Klára napsal/a:

    Vysvětlit manipulátorovi, že je manipulátor skutečně nelze. Pokud Vás manipulátor obviňuje, pak jeden prst míří k Vám a tři k němu… Vysvětlováním nejde druhého člověka změnit, to je úkol pro něj, pokud pochopí, že mu je změny třeba. Vysvětlováním si nezajistíme ani to, že budou naše myšlenky pochopeny tzv. ” normálním člověkem”. Každý vnímáme stejnou věc jiným úhlem pohledu. Klasickým příkladem “pytel rýže” a otázka: Co vidíš? Vidím půl pytle rýže, vidím jutový pytel, vidím poloprázdný pytel rýže… 1 345 678 zrnek rýže, vidím pytel a v něm rýži. Naše civilizace rozvíjela v člověku nejvíce rozumovou složku, nerozumíme tedy svým emocím. Výchova není zaměřena na rozvoj lidství, vzájemnost, sounáležitost, spolupráci. Naše společnost je zaměřena na boj, soutěž a konkurenceschopnost, což je zase druh boje. Neznáme dobře sebe sama, naše zranění, skutečné potřeby, nemyslím tím kompenzační chování. Osud člověka, to je kategorie, která podstatou našeho života, ale víme o ní tak málo. // Vždy mi pomohlo, když jsem se zaměřila na své myšlenky, než abych si přehrávala v hlavě to, co mi řekl manipulátor. Zklidnění, vzpomínka na něco pozitivního mi pomohlo odpoutat se od negativních emocí, nebrat si jeho slova osobně, neboť o tom mohu rozhodovat ják sobě připouštím. Vysvětlováním se jen zapletatáme do manipulátorových myšlenkových sítí.

  4. Anonym napsal/a:

    Pravý manipulátor není o tom, že teď něco někde, postupně a pomalu uděláte přesně to co chce a vy víte, že to takhle nechce, ale přesto jste tam, kde chce on a nějak si nemůžete pomoc .

  5. Jaroslava Červená napsal/a:

    Rozumím, že nemá smysl vysvětlovat své pohnutky a důvody manipulátorovi. Ale hlava mi nebere, proč je to neúčinné i v kolektivu, kde se manipulátor uhnízdil. Drtivá většina ostatních se ochotně přizpůsobí a nesnaží se manipulátorovi oponovat. Dílem to může být v tom, že někteří jsou duševně nakloněni manipulátorovi a baví je tragikomedie, kterou spustil. Ale většina lidí tak vykloubených není, nečiní jim radost, že se v organizaci odehrává neférová hra, ale neudělají nic, aby ji zastavili. Oběti se raději vyhnou, nebo jí projeví pochopení a uznání, ale jen bázlivě a tajně. Proč nechce okolí rozumět tomu co se skutečně děje a raději se přizpůsobí a volá krátkozrakou cestu menšího odporu?

  6. Lenka Janoušková napsal/a:

    Nevím, kam připojit můj dotaz, který mě napadlo při interpretaci písně Karla Gotta. Mmchm sem ho v 15 žrala jako blázen (teď je mi 54) a vyděsil mě dopad písničky..a napadla mě otázka, co si Tomáši myslíte o učení doktora Plzáka.
    Lenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.