Rodí se manipulátor manipulátorem?

Pod jedním z našich příspěvků se objevil dotaz, jestli je manipulátorství a nefyzicky agresivní jednání vrozené, nebo vzniká výchovou, nebo ho člověk získá nějakým jiným způsobem až v průběhu života (například odkouká v práci nebo se setkává s ještě větším manipulátorem, od kterého přebírá jeho vzorce chování). Je to stejné, jako u všech psychicky specifických atributů, struktur osobnosti a jiných projevů. Vždy to pochází z genetiky, ale vždy je to částečně aktivováno prostředím.

Z pohledu manipulátorů je důležitý ještě jeden faktor. V okamžiku, kdy se s takovým člověkem setkáte a snažíte se je nějak ukorigovat a zastavit jejich agresi a je to v osobních vztazích, tak počítejte s tím, že jakmile začnete rozkrývat, co na co působí v jeho rodinných vztazích, většinou zjistíte, že nemáte proti sobě jednoho člověka, ale celý rodinný systém a to typicky napříč několika generacemi a že se to tam předává jako lidová slovesnost z jednoho člověka na druhého – z matky na děti, z dětí na další děti a tak podobně. To je jedním z největších úskalí.

Výrazně manipulativní okénko

Vyžádejte si radu, jak se bránit nevyžádaným radám!

Týdenní konstrukce obran + Individuální konzultace a analýzy s Tomášem Pourem

V okamžiku, kdy se začnete bránit, tak se na Vás sesype často celá taková vlna manipulativních, narcistických a jinak agresivních, sobeckých a bezohledných jedinců, kteří se Vás budou snažit zatlačit zpátky do kolejí, které Vám byly na začátku přiděleny a do kterých jste se možná nechali natlačit ať už dobrovolně nebo nevědomě. Jakákoli vaše snaha se na začátku vždy setká s masivním odporem. Tímto procesem jsem provedl už stovky lidí. Z mého pohledu na tom není nic tak komplikovaného. Je to jen o tom udržet toho klienta, aby ustál po nějakou dobu tlak, který časem povolí.

Abych se vrátil k původní otázce, zda je manipulátorství získané nebo dědičné: všechny problémy s prožíváním viny, manipulace a vlastnosti, které korelují s poruchami osobnostmi, se má za to, že mají původ v traumatech z raného dětství. Nicméně některé opravdu těžké případy tedy psychopatické nebo psychotické osobnosti, které si vytvářejí vlastní virtuální svět, do kterého Vás zatahují a zamotávají a kterým Vás paralyzují, mají příčinu spíše genetickou.

Neopatrně manipulativní okénko😬

Radši se nejdřív posaďte, než na tohle kliknete

Bezpečná vina ve firemním prostředí

Často matky popisují už i u malých dětí vzorce a náznaky patologického chování, které má otec, přestože ve výchově zatím nebyla žádná zvláštní příčina proto, aby se dítě začalo takto chovat.  Tyto děti jsou někdy méně citlivé a například mají tendenci více lhát než jejich sourozenci nebo vrstevníci v okolí. V těchto případech je vliv rodičů celkem sporný, protože ještě neměli moc příležitostí proto, aby dítě ovlivnili takovým způsobem, že už by si osvojilo tyto postupy. 

Jako nejlepší experimentální příklad slouží situace, kdy už jsou rodiče dítěte rozvedení, nebo spolu nežijí a dítě není tolik vystaveno vlivu patologického rodiče, a přesto vykazuje stejné vzorce chování, stejnou podrážděnost, zarputilost a manipulativnost. Takový případ se dá použít jako důkaz toho, že chování nemuselo být převzato od agresivního otce a je genetické. Na druhou stranu není ale vyloučeno, že chování nebylo způsobeno matkou, která je submisivní a nechá sebou manipulovat, čímž také dítěti umožní rozvoj tohoto chování až do té míry, že to připomíná chování otce.

To mě vede k otázce interakce agresor vs. oběť. Kdo vlastně situaci ovládá? Kdo má nad situací větší moc? Agresor, který se chová agresivně, nebo oběť, která tu agresi umožňuje? Je to až Hegelovská otázka o dominanci a submisivitě nebo dialektika master a slave tedy dialektika pána a otroka. Ve Fenomenologii ducha je to nejčtenější kapitola, tak se jí můžete začít zabývat.

Nezávisle manipulativní okénko🚶

A proč byse se jako neměli poflakovat dál s náma?

Pozitivní halucinace

Toto byla stručná odpověď na otázku, jestli je manipulátorství dědičné nebo získané. Doplnil jsem ji o varování, abyste si dávali pozor na to, že máte proti sobě vždy celý manipulující a agresivní systém. Nestačí tedy brát v úvahu, že působíte na jednoho jediného člověka, do kterého investujete všechny své síly, a ono to nemá kýžený efekt. Těch lidí, proti kterým stojíte je tam víc, a oni se navzájem neustále podporují, vyzbrojují a strkají do původních pozic a o to je boj s nimi těžší. Nezoufejte proto, že selháváte vy. Ta přesila tam může být a není v silách jednoho člověka, aby toto ustál.

Pokud Vás zajímají detaily k tomu, jak manipulátorství vzniká, kde se to v dětství bere a jak se to vyvíjí, máme pro Vás připravený kurz „Vina a děti“, kde se problematice věnuji detailně a zabývám se i prevencí, jak nepůsobit na vlastní dítě tak, abych v něm tyto rysy podporoval nebo vytvářel. Tématem se zabývám i v on-line kurzu „Bezpečná vina“, konkrétně v části, ve které Vám sděluji, kde se bere prožívání viny, jak se formuje, čím jej můžete podpořit a čím zabít. Dále v kurzu uvádím, co se s dětmi, které neměly prostředí, ve kterém by se mohly prožívání viny naučit, děje a proč se potom začínají chovat tak, jak se chovají. Budu se těšit na nějakém z nejbližších seminářů, nebo se uvidíme v kurzu. Držte se!

Literatura:

  • Bandura, A. (1977). Social Learning Theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  • Bion, W. R. (1962). Learning from Experience. London: Heinemann.
  • Bowlby, J. (1980). Attachment and Loss: Vol. 3. Loss. New York: Basic Books.
  • Caspi, A., & Moffitt, T. E. (2006). Gene–environment interactions in psychiatry: joining forces with neuroscience. Nature Reviews Neuroscience, 7(7), 583-590.
  • Dutton, D. G. (1995). The Domestic Assault of Women: Psychological and Criminal Justice Perspectives. Vancouver: UBC Press.
  • Erikson, E. H. (1950). Childhood and Society. New York: W. W. Norton & Company.
  • Fairbairn, W. R. D. (1952). Psychoanalytic Studies of the Personality. Routledge & Kegan Paul.
  • Giddens, A. (1984). The constitution of society: Introduction of the theory of structuration. University of California Press.
  • Hare, R. D. (1999). Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us. New York: Guilford Press.
  • Hegel, G. W. F. (1977). Phenomenology of Spirit (A. V. Miller, Trans.). Oxford: Oxford University Press.
  • Kernberg, O. F. (1975). Borderline conditions and pathological narcissism. Jason Aronson.
  • Klein, M. (1946). Notes on some schizoid mechanisms. Journal of Psychotherapy, 18(3), 292-320.
  • Kohut, H. (1971). The Analysis of the Self: A Systematic Approach to the Psychoanalytic Treatment of Narcissistic Personality Disorders. University of Chicago Press.
  • Krug, E. G., Dahlberg, L. L., Mercy, J. A., Zwi, A. B., & Lozano, R. (Eds.). (2002). World report on violence and health. World Health Organization.
  • Lammers, J., Stoker, J. I., Jordan, J., Pollmann, M., & Stapel, D. A. (2011). Power Increases Infidelity Among Men and Women. Psychological Science, 22(9), 1191-1197.
  • Moffitt, T. E. (2005). The new look of behavioral genetics in developmental psychopathology: Gene-environment interplay in antisocial behaviors. Psychological Bulletin, 131(4), 533.
  • Niederhoffer, K., & Pennebaker, J. W. (2002). Sharing one’s story: On the benefits of writing or talking about emotional experience. In S. J

Elegantně manipulativní okénko👗

Máte rozhodovací paralýzu? Tak se nerozhodujte a klikněte!

Ochrana dětí před psychopaty a manipulátory

 
Tento příspěvek byl přidán do Video a otagován .

21 názorů na “Rodí se manipulátor manipulátorem?

  1. jstep napsal/a:

    zajímalo by mě, jak ti agresivní narcistní členové rodiny mezi sebou vycházejí, jak fungují, jestli se sebe navzájem bojí nebo jaké na sebe používají páky, jestli jsou jejich vztahy upřímné nebo jestli jsou vnitřně emočně ploší a vlastně “nic necítí” nebo co cítí při kontaktu s ostatními členy rodiny,navenek vypadají, že fungují a mají se rádi, za zády se pomlouvají a vyjadřují nechuť k setkání, pak pokrytecky lichotí… co je to za vztahy? kde se pak takoví lidé kompenzují, nebo jim v životě nic nechybí, nemají potřebu opravdových vtahů? nebo si je vytvářejí pouze pomocí pocitů viny a manipulacemi a vtlačováním do závislé pozice… zajímá mě to, protože jako jediná z rodiny tam nepasuju a když jsem se bránila, tak mě vyhnali. všichni se semkli a bránili tyranku, která mě v dětství málem zabila.

    • Katka napsal/a:

      Myslím, ze jsou tak sebestredni, ze jsou radi ve společnosti dalších lidi (je jedno zda rodina nebo jiní lidé), aby se mohli předvádět a hrát své divadlo a hry. Tito lidé se neschazi aby si říkali hezké věci a pomáhali si, ale aby se před sebe předváděli a měli pocit výjimečnosti.
      Každý z nich je zaměřen na sebe a jede jen na sebe.
      Partnery mají jako doplňky a opět se před nimi předvádí (nákupy – prezentují ostatnim lidem – chlubeni)
      Lhaní a manipulaci berou jako normální věc

      • Manipulator napsal/a:

        Hry a manipulace přesně tak my to bylo vysvětleno partnerem proč vše dělá,že to nemyslí vážně ale je to hra,když vydíral ex že se k ní vrátí pokud ja nebudu se chovat podle něj normálně. Celou dobu v kontaktu s ex sexuálně se podporovali a oba se mi smáli za zády ale doma působil jak nejvíc mě milující . Matka totéž navenek nejhodnější s v detstvi peklo s ní a horor a pak útěk z domu zase do náruče dalšího psychopata. A proč? Malo sebeúcty a lásky k sobě sama.

    • Anonym napsal/a:

      Mám takového manžela a on svoji dceru. Používají na sebe moc kterou zrovna mají, on peníze a ona že navždy odejde a tak se v síra celá jeho rodinná pořád dokola. Jeden ustoupí, druhý toho zneuzije atd… Já tedy odcházím, zatáhl mě do tohoto blázince a já jsem se málem složila. Už nikdy více.

    • Anonym napsal/a:

      Nemajú potrebu na ozajstného vzťahu, nic necítia, nepoznajú súcit, empatiu, porozumenie pre druhého človeka neexistuje. Sú to len monštrá bez duše, a akehokolvek ľudského citu., ktoré vás len využijú pre svoje ciele.

      • Ľubica napsal/a:

        Súhlasím s vami… No žiaľ, v plnej miere sa to odkryje až postupne, najmä pri “vypovedani poslusnosti”

    • Jstep /znám to/ napsal/a:

      To by mne, také zajímalo… Jak to, že 3 sourozenci.. Dva narcisti, třetí nemá poruchu osobnosti. Když se začne bránit, dva narcisti proti ní, poštvou půl další rodiny. Jaký vztah, tedy mají ony dvě osobymezi sebou? Ano pojí je nenávist k jedné empatické a co dál… Co je vede k vzájemné blízkosti?Tři sourozenci, všechny stejné geny, stejná traumata… A jedna osoba se vymkne a nemá poruchu osobnosti? Stejné geny, stejná traumata. Stejná startovní čára. A podotýkám, že vyrůstat v rodině dvou sourozencí s těžkou patologií, byl neuvěřitelnný záhul na psychiku
      . Divím se, že žiju. 🙃

      • Helena napsal/a:

        Nikdy nemají 3 sourozenci stejná traumata. Rozdíl věku, pořadí narození, zkušenosti rodičů…..

  2. jstep napsal/a:

    zajímalo by mě, jak ti agresivní narcistní členové rodiny mezi sebou vycházejí, jak fungují, jestli se sebe navzájem bojí nebo jaké na sebe používají páky, jestli jsou jejich vztahy upřímné nebo jestli jsou vnitřně emočně ploší a vlastně “nic necítí” nebo co cítí při kontaktu s ostatními členy rodiny,navenek vypadají, že fungují a mají se rádi, za zády se pomlouvají a vyjadřují nechuť k setkání, pak pokrytecky lichotí… co je to za vztahy? kde se pak takoví lidé kompenzují, nebo jim v životě nic nechybí, nemají potřebu opravdových vztahů? nebo si je vytvářejí pouze pomocí pocitů viny a manipulacemi a vtlačováním do závislé pozice… zajímá mě to, protože jako jediná z rodiny tam nepasuju a když jsem se bránila, tak mě vyhnali. všichni se semkli a bránili tyranku, která mě v dětství málem zabila.

  3. Blanka Hynková napsal/a:

    I ja mam dceru, mentalitou po svem otci, od jejiho pul roka, zijeme s otcem oddelene. No kolikrat jsem v soku, jak mi ma dcera v jistych situacich, kdyz neni po jejim, kopíruje sveho tatu… No to je dukaz, ze geny jsou hodne silnym faktorem.
    Co spíš chci ale resit, je možné se naucit být manipulátorem, protoze clovek se musel naucit přežít v prostredi mistru manipulace a lži a tim padem vztahy, ktere ja navazuji jdou z extrému do extremu. Bud jsem uplna obet, to, kdyz jsou me city silnejsi a nebo naopak, se ze me stava prave manipulátor, kdyz vycitim, ze ten druhy je schopen obetovat vic… No at to zacne tak, nebo tak pokazde to ukoncim a nebo druheho donutim svym agresivním chováním, aby to skoncil on…
    Jsem jako kazda zena, touzim po lasce a rovnocennem, harmonickem partnerstvi, ale asi jsem na to moc psychycky pokrivena…. Cetla jsem skoro všechny komentáře Vas ublizenych zen, ano taky znam tu bolest, ale taky i ja umim mužům ublizit uplne stejným způsobem, bez vycitek svedomi, protoze v tu chvíli si vzdy v hlave najdu duvod, abych ospravedlnila svoje jednani…
    No normalni nejsem, to se shodnem, ale blazen ze me tez jeste neni, hloupa si urcite nepripadam, naopak, spoleham se sama na sebe… Ale co me desi v hloubi duse, je… Ze nedokazu uz nikdy v zivote najit tu zlatou stredni cestu k rovnocennemu partnerstvi… Neumím si poradit.

    • Blanka Hynkova napsal/a:

      Vite Tome, Vas nazor na muj problem by me opravdu zajimal, nevim kdy a jak Vas kontaktovat, po pravde na individualni konzultaci momentalne nemam cas a prostredky. Ale rada bych vyuzila Vasich sluzeb v te analyze textoveho podkladu. Jenze nevim co to vlastne obnasi, jake jsou podmínky, co pro to udelat a zda mi vlastně v tech textovych podkladech povite svuj uprimny názor, zda bych mela zacit mozna i hledat ve svem okoli, kdo by mi odborne pomohl mou pokrivenou psychyku (pokud teda pokrivena je) zase srovnat. Ono je hezky se odkazovat na traumata v detstvi, ale ja jsem jich vedoma, co slo, jsem odpustila sobe i druhym,hodne jsem pochopila a srovnala se s minulosti, ale stale moje osobnost neni v uplnym poradku, aspon teda ja si rikam a hledam, kde delam chybu, ze nejsem schopna normalniho vztahu. Nechci být ani manipulator, ale ani obet, nic mezitim jsem jeste nezazila… Predem dekuji za Vas cas a snad mi aspon napisete podminky te analyzy textoveho podkladu. S nadeji se loučím a přeji pekny den.

      • Anonym napsal/a:

        Ako by som čítala svoj vlastný príbeh. Verím, že sme obidve v poriadku. Zrejeme… a na najlepšej ceste k tej,, zlatej strednej,, Teším sa na to oslobodenie. Maria

      • Manipulator napsal/a:

        Som dcera manipulativnejo otca a submisivnej matky. Otcova matka bola manipulativna a otca jej bezcitnost traumatizovala tak, ze sa na manipulatora premenil. Mna traumaticke detstvo tiez zmenilo na osobnost s manipul. črtami, ale doslovne s Bozou pomocou som identifikovala manipulacie a uplne to odmietam. Bolo mi zo mna hrozne, ale posilnuju ma nove skusenosti, ako sa to da zit aj inak a zmysluplnejsie. Tesim sa, ze moje srdce sa postupne premiena a citim sa slobodnejsia. Z mojho pohladu je to predovsetkym o nijakej sebaucte. Ak vas ako dieta stale ponizuju, nic nie dost dobre, stale zijete v pocitoch viny a strachu, stale vas citovo mätu, zneuzivaju a vyvolavaju nepričetny tlak, clovek musi zavat potlacat emocie, aby sa nezblaznil. Zaroven hlada cesty, ako z toho vykorculovat, a kedze normalnou komunikaciou to nejde, tak zisti, ze manipulaciou aj ano. Kedze sa takto nauci “prezit” v rodine, tak inak nevie ani mimo rodinu. Mne je vsetkych manipulatorov luto. Su to doranane, dusevne “zabite” deti. Chapu, ze volaco nefunguje, ale to ich zvadza pouzit este extremnejsie manipul.techniky, aby to dali do poriadku. Inak to nevidia. Su plni strachu, podvedome tuzia po prijati a laske, len neveria, ze by si ju ziskali inak, len vlastnym konanim. Neveria, ze si lasku zasluzia len preto, ze su. Napriek tejto obhajobe manipulatorov, musela som rodicov opustit, bez akohokolvek kontaktu, je mi z toho viac ako tazko, ale urobila som dobre. Pretala som prudenie zla do mojho zivota a zivota mojej rodiny.

  4. Janka napsal/a:

    Dobrý deň Vám želám. Momentálne, ako keby sa ROZSYPALO VRECE PLNÉ MANIPULÁTOROV. V blízkej rodine Je MANIPULÁTOROM Náš Otec, ktorý NEDOSTÁVAL LÁSKU od svojej matky, ona BOLA ,, ZLÝM ČLOVEKOM”, ľuďom Neustále STRPČOVALA ŽIVOT rôznymi Nadávkami, Vypkrikovaním, Špehovaním, Osočovaním, Zhadzovaním atď. Spolu so sestrou sme, ako malé deti zažili to, že namiesto toho, aby nám niečo navarila, tak nás ZATVÁRALA Spolu s jej RODIČMI do Komory, kde bolo len jediné maličké okienko, cez ktoré by Nikto Neušiel. Naša MILOVANÁ MAMKA Nám to VERILA, ale náš otec NIE. Keď sa to dozvedel od nás od detí náš otec,tak nielen svoje dcérky, ale aj jeho manželku za to FYZICKY NAPÁDAL. Raz jedna susedko POVEDALA PRAVDU Nášmu Otcovi, že Nás jeho matka TÝRALA, od tej doby nás deti do Blízkosti jeho matky už NEPÚŠŤALA hlavne naša MILOVANÁ MAMKA. Keďže som od malička chorá a neustále som bola hospitalizovaná na detskom pľúcnom oddelení, alebo na krčnom oddelení, tak som sa stretla so všelijakými ľuďmi a detičkami. Náš otec bol alkoholik a TYRAN, neraz sme VIDELI, ako NAPÁDAL v OPITOSTI Svoju Manželku, našu MILOVANÚ MAMKU, na ktorú ŽIARLIL. Neviem čím to JE, môj otec Má Potrebu na mňa, na svoju dcéru ÚTOČIŤ, keď Je v Mojej Blízkosti. Tým, že sa VENUJEM OSOBNÉMU ROZVOJU pre Vlastnú Potrebu, tak už VIEM, že Sme si Navzájom ZRKADLAMI, takže ak Má za POTREBU všelijako SLOVNE NAPÁDAŤ, tak ho troška ZASTAVÍM formou HUMORU, ktorý môj otec NENÁVIDÍ. Jednoducho SOM Pre Neho TERČOM ÚTOKOV. Je PRCHKÝ, KRITICKÝ, jednoducho MANIPULÁTOR. Každá žena, ktorú VIDÍ, alebo STRETNE, tak JE Podľa NEHO samica hovädzieho dobytku s prepáčením KRAVA, takto ČASTUJE ŽENY Hocikde, či už v Obchodoch, Z AUTA, ako Vodič atď. Z toho by VYPLÝVALO, že SI NESIE z DETSTVA Nejaké RANY, ktoré mu Spôsobila JEHO VLASTNÁ MATKA, s ktorými si NEVIE PORADIŤ. Bohužiaľ, naša MILOVANÁ MAMKA ZOMRELA Na RAKOVINU 🙁 . Ani Kvôli tomu, že BOLA tak VÁŽNE CHORÁ, náš otec Sa NEZMENIL. Dokonca NEDOKÁZAL ÍSŤ Sa Porozprávať na onkologické oddelenie s lekármi, lebo sa len VYHRÁŽAL, HREŠIL a NADÁVAL, no k Reálnemu Činu sa NEMAL 🙁 . Všetko sme VYBAVOVALI SPOLU So SESTROU a ČASTEJŠIE som pri MILOVANEJ MAMKE Bola v Nemocnici PRÁVE JA, pretože sme MALI Dôverný VZŤAH od Doby, keď som ako malé bábätko takmer Zomrela, Bola som VÁŽNE CHORÁ, keď som mala 4 mesiace. Moja sestra už v detstve sa Správala veľmi Zvláštne. Keď MILOVANÁ MAMKA mi Hovorievala a aj v Deň, keď NAPOSLEDY VYDÝCHLA, hoci som NEVEDELA, že ZOMIERALA, lebo Lekári Nás KLAMALI (vraj MILOSRDNÁ LOŽ Bola podľa Nich LEPŠIA 🙁 . Osobne SOM Za PRVAVDU, nech Je už Akákoľvek.) Tak mi HOVORILA, že S OTCOM a MOJOU SESTROU To BUDEM MAŤ VEĽMI ŤAŽKÉ a ÁNO MALA VEĽKÚ PRAVDU, BOHUŽIAĽ 🙁 … Pri MILOVANEJ MAMKE SOM BOLA PRÍTOMNÁ Do POSLEDNÉHO VÝDYCHU 🙁 … Zažila som ŠOK a následne VNÚTORNÚ SMRŤ… NEVEDELA SOM, že čo sa so mnou DIALO, NIKTO Mi to NEVEDEL VYSVETLIŤ… Cítila SOM OBROVSKÚ BOLESŤ VO SVOJOM VNÚTRI, čo sa odzrkadlilo na zdravotnom stave u mňa celkovo. Namiesto OPORY a POMOCI zo strany súrodencov a otca som DOSTÁVALA Rôzne URÁŽKY, OSOČOVANIE, VYHRÁŽANIE SA, čo ma Viedlo k jedinému a tým BOLO, že SOM CHCELA ZOMRIEŤ :-(… Netušila som, že na mňa tak ZLE VPLÝVAŤ Môžu aj NAJBILŽŠÍ :-(, ktorí NEBOLI OPOROU 🙁 . Keď som MALA ZAPÁLENÝ SRDCOVÝ SVAL a TEKUTINU PRI SRDCI, tak ZHODNE TVRDILI otec a aj sestra, že Som SIMULOVALA a bežná cesta, ktorú som kedysi zvládla cca za 10 minút,tak mi TRVALA 2 hodiny, čo som Vôbec NEVLÁDALA Dýchať a ani Chodiť :-(. Keď som POPROSILA Otca, či by Išiel so mnou autom ku Kardiológovi, kde som bola Akútne Objednaná, tak mi povedal, že LENIVCOV NEPODPORUJE a NEBUDE NIKAM VOZIŤ. Keď mi však Povedali Diagnózu a OSOBNE ZATELEFONOVAL pán PRIMÁR otcovi, aby Prišiel autom pre mňa, lebo som Bola VÁŽNE CHORÁ a či si NEVŠÍMALI, že so mno to NEBOLO v poriadku, tak neviem, čo otec odpovedal, ale keď pre mňa Prišiel, tak Som ZISTILA, Aký Je Otec HEREC 🙁 UROBIL Zo Seba OBEŤ, len aby ho pán Primár ĽUTOVAL 🙁 . Keď mu Oznámili, že o čo sa Jedná, tak KLAMAL LEKÁROVI, len aby On BOL ten CHUDÁČIK, ktorý TRPÍ 🙁 . Nikdy som svojho otca NEZAŽILA, aby sa tak SILNO PRETVAROVAL, ako to bolo v čase, keď som bola Vážnejšie Chorá. Toto ochorenie Zanechalo Stopy na mojom fyzickom tele a už to NIE JE, ako kedysi. Lenže môj otec je toho názoru, aby som sa PREKONÁVALA a On, ako DOKONALÝ ČLOVEK, na ktorého NIKTO NEMÁ, Je Niečo EXTRA, teda aspoň to o sebe RÁD HOVORIEVA a TVRDÍ, lenže Opak Je Pravdou. Postupne som ZISTILA tým, ako sa Príbuzní ku mne SPRÁVALI, že MÁM Dočinenia S MANIPULÁTORMI a to OTEC a SÚRODENCI, čo Vôbec NEPOTEŠILO. To, ako sa DOKÁŽU MANIPULÁTORI ZMENIŤ Zo Sekundy Na Sekundu, to CHCE VIAC Než SILNÝ ŽALÚDOK 🙁 … SÚ to RODENÍ HERCI, ktorí sa PRISPOSOBUJÚ OKOLIU, v ktorom sa NACHÁDZAJÚ a CHCÚ VEĽMI BYŤ Na PIEDESTÁLE POZORNOSTI a BYŤ Tými NADĽUĎMI, ktorí Pod MASKAMI SKRÝVAJÚ Svoju Podstatu :-(. Po čase, keď som MALA MOŽNOSŤ OSAMOSTATNIŤ SA a ODÍSŤ MIMO MANIPULÁTOROV, tak MÁM ten SILNÝ POCIT, ako keby sa ROZTRHLO VRECE PLNÉ MANIPULÁTOROV 🙁 . Základom JE starosta našej obce, ktorý ZAČAL voči mojej osobe TICHÚ VOJNU aj S POMOCOU Iných Ľudí, ktorí MAJÚ za Potrebu Mi Nejako ŠKODIŤ 🙁 . Jednoducho povedané, pán starosta Vykonal PODVOD Voči našej Obci a keďže Sa BRÁNIM a POZNÁM PRAVDU, dokonca na moju osobu VERBÁLNE ÚTOČÍ a VYHRÁŽA SA, lenže Dôkazy ZÍSKAŤ Voči MANIPULÁTOROVI Je Dosť NÁROČNÉ… Stále JE s Niekým Kto Mu Robí ALIBI a Svoje VOJSKO PROTI Jedinej Osobe Si NAKLONIL Na Svoju Stranu, týchto ľudí Si však KÚPIL Za Rôzne ÚSLUHY, len aby MAL MOC, ktorú tak Veľmi POTREBUJE 🙁 … Vôbec to NIE JE PRÍJEMNÉ a BOJOVAŤ S MANIPULÁTORMI, tak to Je VEC INÁ !!! JE To Jednoducho napísané VEĽKÉ ZLO !!! IGNORÁCIA Je Jedným z Mnohých príkladov, ktorú Manipulátori NEZVLÁDAJÚ… Predsa ONI SÚ OBETE, na ktoré Sa POTREBUJÚ HRAŤ 🙁 … V susednom byte JE ŽENA, ktorá Nielen TÝRA SVOJE DETI, ale Je aj MANIPULÁTORKA a PRAVÁ RUKA starostu, ktorý Mi Má Za Potreby ŠKODIŤ, lebo VIEM PRAVDU. No Tým, že som sa DOSTALA k pani psychologičke, ktorá POROZUMELA Tomu, čo sa v mojom živote DIALO a DEJE, tak mi dala nejakú literatúru, kde sa o MANIPULÁTOROCH PÍŠE a tak mi to Otvorilo Svet POZNANIA. Lenže ZASTAVIŤ MANIPULÁTOROV, Sám UZNÁTE, keď sa tomu Venujete, NIE JE až také ĽAHKÉ, ako by sa Zdalo. Neraz sa ZAOBERÁM Myšlienkou, že Ako je to vlastne Možné, že Toľko Manipulátorov BEHÁ vo SVETE, ktorí Sa NEŠTÍTIA NIČOHO… Vraví sa, že LÁSKOU Sa LIEČI, na MANIPULÁTOROV VEĽKÉHO ZRNA To Jednoducho NEPLATÍ !!! Akým Spôsobom sa DÁ DIŠTANCOVAŤ SA Od TAKÝCHTO ĽUDÍ? Veď CHCEM ŽIŤ NORMÁLNY ŽIVOT a tým, že som vážne chorá, mi takýto Jedinci OTRAVUJÚ ŽIVOT.. Jednoducho NEZNESÚ, ak MÁM s niekým DOBRÝ PRIATEĽSKÝ VZŤAH, tak Majú za Potreby to nejako ZNIČIŤ a NARUŠIŤ 🙁 … Čo s Tým v takomto Prípade? Vopred Vám Ďakujem za akúkoľvek odpoveď a RADU 🙂 Prajem Vám príjemný dník

  5. BebeNMnV napsal/a:

    Dobrý deň, chcela by som k tejto téme ísť na kurz alebo absolvovať seminár. Mám manipulátorov v najbližšej rodine – no ako sa hovorí – plné vrece. Mám 42 rokov a rozhodujem sa či si chcem založiť rodinu. Váš článok ma utvrdil v tom čo som celý život tušila a to že možno nemám vhodnú genetickú výbavu a priviesť na svet deti ktoré by potenciálne sužovali a psychicky ničili svoje okolie tak ako moji manipulátori mňa … potrebujem zrejme viac informácií na to aby som si vedela dať tie správne pre a proti …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.